fredag 14 maj 2010

HCE:s högskoleprov

Under resan fick deltagarna testa sina kunskaper efter nästan två år och 15 böcker i HCE-bokklubben. Det var svårt. Tillsammans lyckades deltagarna få ihop 66 procent rätt. Nu publicerar jag provet här. Hur många bokpoäng lyckas du få ihop? Rätt svar mejlas till ÖB.
Observera att du inte får surfa eller bläddra i bokhyllan. Deltagarna fick, under provet, visserligen hjälpas åt. Men de hade ingen lista på de böcker som vi redan läst. Så det går nog jämnt upp.

HCE:s HÖGSKOLEPROV

DEL 1

Mat och dryck

1. Eftersom det knappt fanns smör, ännu mindre mjöl och inte socker på Guernsey på den tiden, totade Will ihop en potatisskalspaj med potatisskal ovanpå som ett knaprigt täcke. Men vilka var de andra ingredienserna; fyllningen och det som skulle ge pajen lite sötma?
2. I boken Kafka på stranden av Murakami Haruki får vi träffa två märkliga herrar. Den ena kan tala med katter, den andra är en överste. Båda representerar två olika varumärken som man kan inmundiga, vilka?

Geografi och naturkunskap

3. I Bönbok för en vän hamnar vi i Boca Grande, ett litet land eller stat nära Venezuela. Men var ligger Boca Grande på riktigt?
4. I Bittert arv av Kiran Desai befinner vi i oss, ja, var? Historien har sin början i ett land och en liten by som ligger invid ett välkänt berg eller bergskedja. Vilket är landet och vad heter bergskedjan?
5. I boken Kafka på stranden av Murakami Haruki regnar det märkliga ting, vad?

Svenska med ordförståelse

6. I Bönbok för en vän av Joan Didion möter vi ordet avskudda. Vad betyder avskudda eller skudda?
”Hon förlorade båda sina barn, ett föll offer för ”historien”, andra för ”komplikationer”. (I båda fallen citerar jag andras uttryck). Hon trodde att hon skulle kunna avskudda sig detta bagage och begav sig till Boca Grande, som turist.”
7. Huvudpersonen och berättaren är en kvinna som kommer till Khouf från Paris som biståndsarbetare. Ibland kallas hon för främlingskan. Men oftare tilltalas, eller använder, hon ett personligt pronomen om sig själv, vilket?

Litteraturkunskap
8. Portvakten Renée Michel avslöjar sin smarthet och sin belästhet för grannen Kakuro Ozu med en replik från denna stora ryss. Renées katt är döpt efter en av denna stora författares romanfigurer. Och Renée får också en bok av Kakuro Ozu av denna författare, vilken är författaren?
9. Siri Hustvedt, som skrev Vad jag älskade, är gift med en stor amerikansk författare, vem?
10. I Kvinnan är första könet har Björn Ranelid lånat delar av bokens titel, men av vem? Och vad hette den boken?

Historia
11. I Hon älskade av Helena Henschen får vi följa bland annat följa med Signe och hennes älskare Oskar på resa till österland. Oskar tar med sig en kroppsdel från en död känd person hem till Tyskland. Vem är kändisen och vilken kroppsdel tar han med sig?
12. Fausta Marianović skriver Sista kulan sparar jag åt grannen, men var befinner vi oss då och vilket är året?

DEL 2
Läsförståelse: gissa boken

A. ”Händerna som nyss
nyss misshandlat ett barn
gör rent
och fortsätter att diska
torka av och ställa in
du ser dessa vana
självklara händer
noga med att ingenting tappas
och går sönder.”


B. ”När modern binder fast sitt barn vid stolen med skärpet från sin klänning, står djävulsbarnet utanför fönstret. Han har på varje hand två tummar bredvid varandra. De yttre tummarna är mindre än de inre.”

C. ”Så hon förbannade sitt längtande sköte och blev surmulen och avog mot sin dotter, som kom att tillbringa alltmer tid ute i Moder Skog och till slut en sommar rentav byggde sig en egen liten koja där, och klingade med en klocka då och då för att tala om att allt var väl med henne.”

D. ”Vad betyder egentligen ”ofrivillig”? Enligt psykoanalytikernas beror en ofrivillig handling på att vi styrs av hemlighet av det undermedvetnas försåtliga impulser.”

E. ”I sömnen håller han hennes hand, ropar hennes namn, mannen som kommer till Benjamin bara för att få sova bredvid någon”.

F. ”I Joakims rosamålade gästsäng gjorde två kvinnor något oanständigt med varandra. En av dem bar ett bälte kring midjan där någonting av extraordinär storlek var fastspänt. Ett uppstoppat älghuvud hängde på väggen.”

Inga kommentarer: