tisdag 30 juni 2015

Glad boksommar bokklubbers!


Sommaravslutning hos Anna med självplock av blommor, till ÖB:s stora förtjusning, laxbiffar, jordgubbar och vanligt prat och bokprat. Ytterligare en säsong avslutad i HCE-bokklubbens sju år långa historia. Otroligt. Inför mötet tog vi upp ett par frågor som vi diskuterade igenom. Här nedan kommer de igen. Tänker att vi tar upp dem på höstens första möte och klubbar igenom dem, så att alla får vara med och tycka till.

Boken då, Flickvännen av Karolina Ramqvist? Jorå. Välskriven men lite frustrerande. Intressant med inblick i ett sådant liv och värld, oceaner från bokklubbarnas egna. Det roliga var att Maria också höll med, trots att hon hade läst Ramqvists senaste Den vita staden. Men å andra sidan så är ju Maria då väl förberedd inför författarträffen som vi ska på den 2 december – du har väl betalt Anna för din biljett förresten? Ramqvists Flickvän fick betyg tre av samtliga närvarande.

Sommarläsningen blir Ru av Kim Thúy, som du kan köpa som pocket på Bokus, den ska vi prata om hos Åsa torsdagen den 3 september. Nästkommande möte är hos ÖB torsdagen den 12 november.
 
1. OMVÄRLDSBEVAKNING. Hur gör andra bokklubbar? Vad är lika och vad är olika? Vad är bra? Och vad är dåligt?

2. GLÄDJEN. Åsa och jag har upplevt, som vi har pratat om tidigare, att det ibland känns lite tajt mellan böckerna. Vi hinner inte läsa annat. Och ibland, hur sugen man än är på den nya boken, så känns den lite som ett beting. Det är inte bra. Vi måste hitta tillbaka till glädjen, hur gör vi bäst då? Det är ju vi som är HCE och det är ju vi som bestämmer hur det ska vara. Vi har pratat om fler aktiviteter kring läsandet och vi har ju en bokad i höst. Vi har också pratat om teman: klassiker, historiska romaner, litteratur skriven av kvinnor till exempel. Men kan vi göra nåt mer? Nåt annat?
Förslag: vi ses var tionde vecka ungefär, två gånger på hösten och tre på våren. Inget tema, än så länge i alla fall.

3. NÄRVARON. Vi har ju tidigare haft vissa bestämmelser hur vi gör när vi måste ställa in ett möte. Alla kan ju få förhinder eller bli sjuka. Ska vi boka om datum? Eller hoppa över? Vad går gränsen för antalet deltagare? Är det bra som vi har det nu eller ska vi ändra?
Förslag: kommer ärligt sagt inte ihåg vad vi sa här – gör du?

4. NYA MEDLEMMAR. Även om jag tror att de flesta är överens om att det är lagom just nu så tycker jag ändå att vi kan ta upp frågan. Är det lagom? Gästspel skulle ju också vara intressant och kan även kopplas till punkt 2 ovan.
Förslag: Bifalles. Gästspelare Cattis är ett förslag, som är med i Catrins bokklubb.

5. TIPS PÅ SOMMARLÄSNING:
Åsa: Timme noll av Lotta Lundgren (som Ullis la rabarber på) och Ingrid Carlbergs bok om Raul Wallenberg: Det står ett rum här och väntar på dig ...
Ullis: Ullis håller med om Åsas om den sistnämnda. I sommar ska hon läsa: De utvalda av Steve Sem-Sandberg och När duvorna försvann av Sofi Oksanen (båda om andra världskriget förstås).

Catrin: ska också läsa När duvorna försvann av Sofi Oksanen, Wolf Hall av Hilary Mantel och något av Nicole Krauss (HCE-bokklubben rekommenderar inte Det stora huset).
Anna: ska läsa Klas Östergrens senaste Twist och Martin Luuks debut: Gud har för mycket tid. Anna hade eller ska också läsa: Allt om min syster av Jodi Picoult.

Glad sommar kära bokklubbers!

Hälsar ÖB

Inga kommentarer: