fredag 10 oktober 2008

Trevlig sammankomst, tråkig bok


Det var skralt med HCE-medlemmar hemma hos Wiveca igår, men nog så trevligt. Det var bara Wiveca, Sofia och jag. Inför mötet hade Wiveca tokletat efter Brago bokstavskex men inte hittat några. Till slut fick hon skicka iväg sin man till Åhléns city för att köpa de livsnödvändiga bokstavskexen. Puh, ordningen var återställd. Bokmötet kunde börja.
Bittert arv var, eller är, en grönjävligt tråkig bok. Inte dålig, inte taskigt språk, inte händelselös men bara så erbarmligt skittråkig. Och vi frågade oss: varför tyckte vi att den var så tråkig? Mer en bektraktelse än en berättelse, ingen reflektion, inget som berörde, var några spridda kommentarer. Boken lockade därför till skum- och slarvläsning.
Att den har fått Bookerpriset är svårt att förstå. För att den har en ny och lite annorlunda infallsvinkel på kolonialism? Kanske. Alla tyckte att just kast- eller klasstillhörighet och indiskt/västerländsk var ett intressant perspektiv och bokens styrka.
Maria gjorde en kort analys via sms, eftersom hon inte heller kunde komma, och skrev: Bra språk men inget som fångade mig. Gillade jämförelsen mellan livet i Indien och USA. Visade svårigheterna med kärlek mellan klasser. Men, som sagt, mest tråkig.
Dessa sammanfattade kommentarer får avsluta det bittra arvet. Vad tyckte du? Kommentera gärna.

2 kommentarer:

Ullis sa...

Förresten: vad tyckte ni om översättningen. Jag tycker att det var hyfsat men här ett skräckexempel från sidan 98:
"Det var en söt flicka, liten och knubbig, och genom glipan i nattlinnet, anade man en glimt av bröst som var så smöriga att till och med kvinnorna som såg dem tjusades."

Wiveca sa...

Tack Ullis för att du tar dig tid att göra denna sida för bokklubben. Det är värdefullt, att följa vad som sagts och vad som skall läsas.

Nu önskar jag bara att ni övriga medlemmer som ev. klarat av att läsa ut boken delger oss alla vad ni tyckte om boken. Det skulle vara bra att få ta del av då vi
faktiskt valde denna bok att läsa.

Vi ses snart igen och då hoppas jag att vi är fler som läst och vill tycka till om till denna nya bok av I.Edfeldt.
Wiveca.